Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

ΕΙΚΌΝΕΣ ΧΩΡΙΟΥ

 








Μεγάλη Τετάρτη στο χωριό.



Τα πάντα ορωνται πνευματικά:

το ανθακι που μόλις υπερνικησε τον χειμώνα

το νερό στο ποτάμι ως φύση -δύναμη που διαλαλεί την Σοφία

η στάλα της νυχτερινής υγρασίας πάνω στα φύλλα.

Η μυσταγωγια επιτείνεται στους ήχους

το βράδυ.Κελαρισμα μέσ'τις φυλλωσιές ή  γάβγισμα ενός μακρινού σκύλου που μέσ'την γαλήνη λες και σε βγάζει έξω από τον χρόνο, στην μετά-ιστορια.


Είμαστε μια γενιά ευάλωτη γιατί καλουμαστε ν απολογηθουμε στις νεότερες γενεές για έναν κόσμο δυσκολότερο και ακατανόητα ανερμηνευτο.

Η ορμή της τεχνικής,πράγματι ισοπεδώνει το αληθινό πρόσωπο του ανθρώπου, όμως είναι μια αναπόφευκτη ροή του χρόνου στην ιστορία αν και δεν λύνει τα βαθιά υπαρξιακά του προβλήματα.

Η επιδίωξη της ευκολίας η διαρκής απομάκρυνση απ'την πραγματική ζωή  χαρακτηρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό ειδικά σήμερα με το να ζούμε μια εικόνα της ζωής,ένα στιγμιότυπο,με το να είμαστε ακίνητοι   

σε ένα φόντο διαρκούς κινήσεως.Τα πάντα αλλάζουν πριν καν τα καταλάβουμε ή τα αντιληφθούμε.


Ανέβηκα το δρόμο αριστερά απ'την αγία Βαρβάρα προς το Ζενιο,το φως έρχεται ατόφιο απ' τον πρωινό ήλιο.Ειναι πικρή η απώλεια των ριζών μας,είμαστε υποκείμενα καρικατούρες,αντλούμε ενέργεια από εξαντλημένες πηγές.



Το Πάσχα βιώνεται μόνο στον βαθμό που πολεμάμε τον παλαιό άνθρωπο μέσα μας,στον βαθμό που δίνουμε το δικαίωμα στον Θεό 

να ενεργήσει στη ζωή μας.Τοτε,μας δίνει  το χέρι του.Αν απλώσουμε το δικο μας θα το αρπάξει και θα μας γλιτώσει από την άβυσσο.Τοτε όλα θα αποκτούν νόημα και η ιστορία θα τακτοποιηται στις πραγματικές της διαστασεις.

Ειμαστε κατά βάθος όντα αδύναμα,αλλά είμαστε παιδιά του Θεου.Αν το αντιληφθούμε εγκαιρως θα βρουμε και μεις δύναμη να υψώσουμε την φωνή και μαζί με όλους τους αγαπημένους κεκοιμημένους να πούμε

Χριστός Ανέστη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΧΑΡΑΔΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

  Σαν ήρθε η άνοιξη  βάλανε οι άνθρωποι σε σιγαση  τους ηχους και απ' τις εικόνες κράτησαν ότι τους έδενε με τη φύση όταν ήταν παιδιά: Τ...